Uttalelse fra styret

mai 6, 2021

Denne uken har gitt oss mye glede. Viking strålte i gårsdagens generalprøve, seriestarten nærmer seg og Kong Tripic vender hjem. Vi ønsker å hylle Viking med daglig leder Eirik Bjørnø i spissen for å ha klart å dra dette i land. Når vi i tillegg har forsterket stallen med andre spennende spillere er det bare å glede seg til alvoret starter til helgen.

Det er også gledelig at smittetrykket i regionen vår er på tilbakegang, og at de ifølge rapporter i skrivende stund er slik at ordførerne på Nord-Jæren opphever de lokale tiltakene fra og med torsdag.
Dette betyr at Viking får slippe inn 600 tilskuere på serieåpningen mot Brann.

I fjor startet vi sesongen med prinsipp på Felt-O om «alle eller ingen», det vil si at dersom ikke alle med sesongkort på feltet fikk komme samlet på kamp ville supporterfeltet ikke være åpent. Med 200 tillatte tilskuere og ca 350 medlemmer sa det seg selv at de første kampene gikk uten liv på supporterfeltet. Etter ønske fra spillerne, klubben, sponsorer og øvrige sesongkortholdere fikk vi alle billettene til hjemmekampen mot Molde. Det ble en opplevelse som vi aldri før har vært i nærheten av på stadion, men en stemning så magisk at undertegnende får gåsehud hver gang det tenkes på.
Kampen vant Viking, og spillerne var klokkeklare på at vårt bidrag fra tribunen hadde vært en sterk medvirkende årsak til at Molde ble slått. Samtidig ble det for de som så kampen på tv en påminnelse om hvordan stemningen skal være på kamp.

Når smittevernreglene på sensommeren økte tillatt tilskuerkapasitet til 600, gikk sentrale sponsorer i front for å gi oss på Felt-O 100 av billettene de fikk tildelt.  Samtidig ga Viking andre sesongkortholdere muligheten til å gi fra seg sin plass til Felt-O, for på denne måten bidra til å sikre stemning på tribunen og støtte til guttene ute på banen. Dette resulterte i at Felt-O var tilstede på de siste hjemmekampene, og alle med sesongkort på feltet som søkte om plass fikk dette.

Vi har gjennom vinteren evaluert, vurdert og diskutert hva vi gjør dersom tilstanden i riket er lik når sesongstarten kommer. Vi har også hatt løpende dialog med klubben om dette.

En grundig gjennomgang fjoråret ga oss følgende svar:

– Stemning på tribunen settes pris på av klubb, spillere og TV-seere.

– Støtte fra tribunen gir gutta på banen ett ekstra gir.

– Det var blandende reaksjoner fra sesongkortholdere som kun fikk 1 kamp, mot våre 6-7.

– Det var uenighet blant sponsorer om det var riktig å gi oss 100 billetter.

– Det var en vanskelig vurdering for klubben om å forfordele oss fremfor andre sesongkortholdere.
– Stemningsmessig var i perioder for dårlige som supporterfelt til å fortjene denne forfordelingen.

Ingen skal noen gang tvile på vår kjærlighet til Viking. Når vi fikk dette slengt mot oss i fjor når vi sto for «alle eller ingen» valgte vi egentlig å la argumentet falle på sin egen urimelighet.
Men vi tar på alvor det faktum at Viking betyr mye for langt flere enn de som er en del av Felt-O. Mange ønsker å se laget sinn live hver gang det spilles hjemmekamp. Det er derfor det investeres i sesongkort. Når situasjonen er som den er, ganske lik som i fjor, velger vi å avstå fra 200 billetter, dersom det skulle være aktuelt for klubben å tilby dette. Vi har gitt beskjed om dette til klubben allerede før de har trengt å ta den vurderingen. Vi ønsker at alle som har valgt å kjøpe sesongkort i 2021-sesongen ha en lik mulighet til å få oppleve sitt kjære Viking, og at alle har en fair sjanse i loddtrekningen.

Neste trinn i gjenåpningen av samfunnet er forhåpentligvis ikke langt unna. Signaler vi har fått gir indikasjon på en langt større tillatt tilskuerkapasitet på arrangement som fotballkamper i Eliteserien.
Vi vil da ta en ny vurdering, både internt og med klubben.

Denne avgjørelsen er fattet av styret i VikingHordene sammen med en nedsatt arbeidsgruppe for Felt-O. Arbeidsgruppen er satt sammen av representanter fra VikingHordene, Blå Brigad 99 og alternative.

Vi elsker Viking, og vil finne andre måter å vise vår kjærlighet på selv om vi ikke får gått på kamp som en samlet gruppe de første hjemmekampene.

Vi kommer tilbake, forhåpentligvis sterkere enn noen gang. Og vi vil ha med flest mulig. Og vi skal vokse som supporterfelt og være en grunn til at både laget leverer på banen og at det er gøy å gå stadion.

Roar Åkerlund
-Leder-
VikingHordene