Pyro debatten

november 5, 2019

Uttalelsene fra styret i VikingHordene ang pyro-debatten.

En mandag morgen som etter 3-0 seier mot Lillestrøm begynte som en bra morgen, endte brått opp med irritasjon og forbauselse, når styreleder og SK (Supporterkoordinator) mottok mail med informasjon fra Brannvesenet i Stavanger, med videreformidling om at det etter møte mellom NFF, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og brannvesenet i Oslo var bestemt at pyro-artikler som er godkjent til bruk på norske fotballtribuner, med umiddelbar virkning ikke lenger var godkjent.

Irritasjonsmoment fordi det etter siste ukes reaksjoner mot NFF ender med en bestemmelse som supporter-Norge ikke er kjent med eller informert om kan bli vedtatt.
Etter å ha skyvet skremselspropaganda fra betalt foredragsholdere fra UEFA og løgner om vettskremte barn i hopetall foran seg, er NFF med i ett møte som forbyr blussing totalt på norske tribuner ut sesongen. Uten å ta dialog med verken supporterklubber eller Norsk Supporter Allianse (NSA). Dette etter en uke med flere markeringer hvor misnøye om mangelen på dialog er poengtert.

Vi i Hordene og på Felt O (fellesbetegnelse for alle supportergrupperingene) har i år kun blusset ved en anledning, semifinalen mot Ranheim. Vi har ønsket blussing ved flere anledninger, spesielt 16. mai, men motstand fra klubben etter skremselspropagandaen fra NFF like før sesongstart har gjort at vi har valgt å ikke pushe på for å få dette igjennom. Vi har også valgt å forholde oss til de føringer som er lagt, og ikke gjort ulovlige blussinger.
Vi var veldig fornøyd med samarbeidet med Viking i forbindelse søknadsprosess og gjennomføring av blussing på semifinalen.

Det vi ikke var fornøyd med var at NFF måtte purres opp flere ganger for å få svar på søknad til tross for tillatelse fra Brannvesen, Politi og egen klubb. Få timer før kampstart fikk vi godkjennelse, en unødvendig stressfaktor. I en semifinale i cupen skal det være stemning ved innmarsj, og vi hadde ingen backup på TIFO-fronten, da vi antok tillatelse skulle gå greit når alt var i orden i andre instanser. Istedenfor opplever vi det som NFF prøvde å trenere blussingen ved å drøye å svare. Vi er overbevist om at uten mas, ville godkjennelsen aldri kommet.

Det leses i Nettavisen i dag, at NFFs Nils Fisketjønn skryter av blussingen vår på semien. Det tar vi til oss, vi er selvsagt opptatt av sikkerhet og det estetiske når det blusses. Men det legges frem som om vi sto som tinnsoldater på fremste rekke, med flere meter mellom hver person. Dette stemmer ikke med virkeligheten, feltet var tettpakket, men riktignok er vårt supporterfelt bygget opp slik at det er tomt på undersiden med enkel avgrensing. Barn og voksne sto om hverandre hvor det blusset, de minste med utdelte sikkerhetsbriller. Det er ingen tvil om at de aller fleste på supporterfeltet syntes det ble en ekstra dimensjon med så effektfullt supporterfelt under innmarsjen.
Med gode forberedelser og samarbeid med egen klubb og vakthold ble dette avviklet uten noen som helst problemer i tråd med NFFs, Viking og våre egne intensjoner. Men NFF legger det frem som om at siden de hadde godkjent denne blussingen ble den avviklet på en bedre og tryggere måte en andre blussinger som er gjennomført siste uken, noe som ikke stemmer. Alle som blusser med eller uten godkjennelse er opptatt av det samme, flotte rammer, god stemning og trygg gjennomføring. Vi setter pris på vår gjennomføring får positiv omtale, men vi ønsker ikke å bli brukt i NFFs agenda mot pyro.

I takt med en stadig økende supporterkultur rundt Viking og stadig mer folk på Felt O, vil våre ønsker om blussing også øke. Vi mener pyro er en viktig del av det å skape stemning på kamper og vårt største ønske er å skape trøkk på SR-Bank Arena hver eneste gang Viking spiller kamp.
Vi er fullt innforstått med at dette ikke er ett syn absolutt alle deler, og vi vil uansett hvilke rammer som i fremtiden gis ha en indrejustis på dette, både på eget felt og på stadion.
Men mesteparten av stemningen på stadion skapes på supporterfeltet, og jo bedre stemning her jo bedre stemning på resten av stadion, og kjekkere er det å ta del i den opplevelsen å se en fotballkamp er.

Vi stiller oss bak NSA ønske om å kunne blusse ved flere anledninger enn ved innmarsj. Men ikke minst kravet om at det må komme en dialog mellom supportere og forbund, og at forbundet må legge til rette for de rammer som både supportere, klubber, eksperter og ikke minst spillere har sagt de ønsker. Supportere er en ressurs for norsk fotball, og absolutt alle, om de er på VIPen, langsiden eller supporerfeltet er en viktig bidragsyter i en liga som sliter med konkurranse fra middagsselskap, TV-fotball og likegyldighet. Da må det legges til rette for gode opplevelser.

Det ble i Fotballmandag på MAX mandags kveld bevist hvordan forbundet nok en gang ble tatt med buksene nede, etter en fantastisk gjesteopptreden av Stabæk-supporter Bjørnar Posse Sandboe. Her blir det spurt om møtet mellom NFF, DSB og brannvesen, hvor NFFs Nils Fisketjønn først later til å ikke forstå hvilket møte det er snakk om, før han motvillig innrømmer møtet har funnet sted, men hevder ingenting kom ut av dette møtet. Når Posse så videreformidler infoen vi mandags morgen ble gitt, prøver han å si at ingenting ble referatført fra dette møtet. Likevel er konklusjonen så klar at DSB informerte alle brannetater i Norge (antar vi, ikke bare Stavanger) om at godkjennelse om pyrobruk ikke skal gis ut sesongen. Dette er ett av mange eksempler på tåkeprat fra NFF hvor de ikke inviterer supporterne med i dialogen og nå skyver de DSB foran seg i kampen for kun ha rolige sittende supportere på kamp.

Vi vil selvsagt jobbe tett med egen klubb om deres muligheter for påvirkning inn mot NFF. Klubbene sin rolle i denne saken er viktig, og det er til klubbenes fordel at det er stemning på kamp.

Konsekvensene av å fortsette med løgner, bortforklaringer og innstramming av regler på noe som fungerer utmerket, vil fortsette i hele supporter-Norge. Vi på Felt O vil ikke nødvendigvis være en stillesittende tilskuer til supporter-Norges kamp mot NFFs hykleri.

Vi understreker at bluss på banen ikke hører hjemme i noen som helst anledninger.

NO PYRO, NO PARTY!

Dette skrives er signert styret i Hordene og alternative på Felt O